Novinky v Integrované dopravě Zlínského kraje 2023



Datum konání:
1.2.2023

Už ne jen na týden nebo na měsíc, ale rovnou na čtvrtletí nebo dokonce na celý rok! Zlínský kraj rozšíří od 1. února příštího roku nabídku předplatných jízdenek. Kromě stávajících 7denních a 30denních časových jízdenek si cestující v Integrované dopravě Zlínského kraje budou nově moct koupit jízdenku platnou 90 nebo 365 dní. Každý, kdo pravidelně dojíždí do zaměstnání nebo školy, tak bude moct cestovat levněji než dosud. „První měsíce fungování předplatného jízdného prokázaly, že o časové jízdné byl ze strany cestujících v regionu zájem. O tom svědčí jak počty prodejů samotného předplatného, tak i karet Zetka, které slouží jako nosič časových jízdenek,“ uvádí náměstek hejtmana Zlínského kraje pro oblast dopravy Radek Doležel. Zatímco do začátku května letošního roku bylo prodáno cca 15 000 karet, do konce října stoupl jejich počet o dalších zhruba 10 tisíc na nynějších více než 25 000 karet Zetka. Největší zájem o kartu byl přitom v září,
kdy si ji objednalo více než 3700 cestujících. „Hlavní zájem o předplatné nastal podle předpokladů po prázdninách, kdy skončila sezóna dovolených a do škol se vrátili žáci a studenti. V září jsme prodali více než 5300 předplatných jízdenek, v říjnu necelých 6500,“ uvádí jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED) Martin Štětkář. Největší zájem byl o 30denní předplatné, které si pořídilo téměř 6000 cestujících, na 500 cestujících si pak pořídilo 7denní jízdenku.


Ceník zón od 1. února 2023:

 

TZ - Novinky v předplatném jízdném od února 2023_Stránka_1.jpg

Systém zónového tarifu zůstává stejný jako doposud: Zlínský kraj je rozdělen na 97 zón, cestující si pořizuje předplatnou jízdenku na ty zóny, jimiž se pravidelně pohybuje. Výsledná cena jízdenky je součtem cen za zakoupené zóny. Platí také státe garantovaný systém slev na jízdném (děti 6-15 let, studenti, senioři 65+, invalidé 3. stupně – sleva 50 %; ZTP, ZTP/P – sleva 75 %). Cestující si může pořídit i přenosnou kartu, u níž je cena za předplatné jízdné o zhruba 20 % vyšší a nelze na ní nastavit žádné slevy. Kartu však může střídavě používat více lidí.

TZ - Novinky v předplatném jízdném od února 2023_Stránka_2.jpg

Dále také je možné jezdit na jednotlivé jízdné v kilometrickém tarifu, kde cestující zaplatí nástupní sazbu 11,- Kč a 1,35 Kč za každý ujetý kilometr. „Vzhledem k současnému vývoji, kdy nám rostou počty cestujících, jsme se rozhodli, že zatím nebudeme jízdné v IDZK zdražovat, abychom lidem alespoň trochu ulevili v jejich nelehké ekonomické situaci,“ uzavírá dobrou zprávou Radek Doležel.