Vytápíte svou domácnost ústředním topením s kotlem na dřevo a uhlí?



Datum konání:
30.9.2021

Vytápíte svou domácnost ústředním topením s kotlem na dřevo a uhlí? Pak by vás mělo zajímat, které kotle musíte vyměnit.   

Nekompromisně se blíží termín 1. září 2022, tedy poslední možné datum, do kterého si budou muset domácnosti vyměnit stávající nevyhovující teplovodní kotel na pevná paliva za nový ekologický zdroj tepla.

k1.jpg

Od 1. září 2022 bude platit zákaz provozu všech kotlů na uhlí a dřevo o jmenovitém příkonu do 300 kW, které neplní emisní požadavky kladené na kotle minimálně třídy 3. Tato povinnost vyplývá z § 17 odst. 1 písm. g) zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší v platném znění, kdy provozovatel stacionárního zdroje je povinen provozovat spalovací stacionární zdroj na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění a který není navržen rovněž pro přímé vytápění místa instalace,

 

v souladu s minimálními požadavky uvedenými v příloze č. 11 k tomuto zákonu.

Povinná výměna se týká kotlů emisní třídy 1 a 2 a kotlů, u kterých nelze určit jejich třídu (samovýroba). V tomto případě se nerozlišuje, zda kotel provozuje občan či podnikatel, zda se jedná o hlavní či záložní zdroj tepla pro vytápění. Měnit se nemusí lokální topidla, jako jsou krby, kamna, sporáky, vařiče, krbová kamna, a to i v případě, že mají teplovodní vložku a jsou napojeny na ústřední topení.

V případě, že fyzická osoba (občan) nebo právnická či fyzická podnikající osoba bude provozovat nevyhovující zdroj i po 1. září 2022, vystavuje se možnosti uložení pokuty až do výše 50 tisíc Kč (§23 odst. 1. písm. g) a §25 odst. 7. písm. n) zákona č. 201/2012 Sb, o ochraně ovzduší).