Dýchejme čistší vzduch



Datum konání:
30.9.2021

Domácnosti dostanou poslední možnost k výměně starého kotle s dotací ještě před jejich zákazem.

Kotlíkové dotace budou pokračovat až do roku 2022 a budou se týkat především domácností s nižšími příjmy.  

Jak vyplývá z tiskové zprávy Ministerstva životního prostředí ze dne 15. 7. 2021, budou Kotlíkové dotace pokračovat až do zákazu provozu starých kotlů v roce 2022 a domácnosti s nižšími příjmy dostanou vyšší dotaci. Kotlíkové dotace se nově se soustředí i na domácnosti s nižšími příjmy, kterým nabízí možnost získat až 95% dotaci na výměnu starého kotle. Možnost vyměnit si kotel s dotací mají stále i ostatní domácnosti, ty dostanou na výměnu až 50 %. Domácnosti si budou moci požádat o dotace do 1. září 2022, odkdy začne platit zákaz provozu starých neekologických kotlů, o kterém bylo rozhodnuto již v roce 2012. Provozovatelé starých kotlů, kteří si o dotaci požádají a doloží to úřadům, nebudou v případě kontroly po 1. září 2022 platit sankci za nevyměněný kotel a dostanou další rok na jeho výměnu bez finančního postihu.

Příspěvek na výměnu zastaralého kotle mohou v krajských výzvách získat nízkopříjmové domácnosti, kterým pokryje až 95 % nákladů. Kraje budou vypisovat nové výzvy počátkem roku 2022. Na dotace na zastaralé kotle i topidla dosáhnou i ostatní domácnosti, a to z programu Nová zelená úsporám, zde bude možné podávat žádosti od října letošního roku.

Podrobné informace jsou obsaženy v na webových stránkách Ministerstva životního prostředí www.mžp v tiskových zprávách: 1) Kotlíkové dotace budou pokračovat do zákazu provozu starých kotlů v roce 2022, 2) Minimanuál na kotlíkové dotace 2021 – 2022. 3 a 3) Na podzim odstartuje další etapa programu Nová zelená úsporám

k3.jpg